Chyba każdy z nas lubi czasem coś pochrupać. Doskonałą przekąską są orzechy włoskie, łatwo dostępne w polskich sklepach, a często również w ogrodach. Wszystkie orzechy są bardzo kaloryczne. Orzech włoski kcal zawiera również bardzo wiele. 5 orzechów to równowartość kaloryczna średniej wielkości pączka. 100 gram orzechów włoskich to aż 654 kalorie. Czy w związku z powyższym powinniśmy ich unikać? Pod żadnym pozorem. Orzechy włoskie to bogate źródło wapnia, magnezu, fosforu, miedzi oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zdrowie – orzechy jako nieodzowny składnik diety
Rzeczywiście tłuszcze są ich głównym budulcem i stanowią, aż 65% ich składu. Jednak są to zdrowe tłuszcze korzystnie wpływające na nasz organizm. Zawdzięczamy im między innymi obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, a co za tym idzie poprawę ogólnej pracy układu krążenia i zmniejszenie ryzyka zawału. Dodatkowo minerały zawarte w orzechach włoskich poprawiają pamięć i koncentrację oraz pracę mózgu. Orzechy włoskie są również bogatym źródłem witamin, min, z grupy A, B, C i E. Witamina C podnosi odporność organizmu, a witaminy A i E spowalniają proces starzenia się skóry.